Framework Nedir ?

kategori:

php-frameworkFramework, geliştiricilere projelerinde kullanacakları sınıfları,eklentileri vs. toplu bir şekilde sunulması denebilir. Kelime olaraksa uygulama çatısı denilebilir. Sınıflara ve eklentilere örnek vermemiz gerekirse veritabanı bağlantısı, form kontrolleri, resim işleme sınıfları örnek verilebilir.Neden Framework ?1) Tutarlı yapılar üstüne kod yazmanın sağladığı güvenlikler.
2) MVC yapısına uygun bir şekilde oluşturulan yapıları.
3) Düzenli yapılar kurmak ve düzenli çalışmak,
4) Alt yapı hazırlamak yerine projeye odaklanmak,
5) Bunları yaparken sizlere sağlayacağı zaman, vs.
Aslında bu maddeleri oldukça arttıra biliriz. Bu noktadan sonra devreye “Hangi framework’u kullanmalı?” diye sorabilirsiniz.Sizin için bazılarını listeleyelim:

  • Codeigniter Framework’u Türkiye oldukça kullanılmasına karşın geçtiğimiz aylarda geliştirmeyi durdurması ve üreticisinin desteğini çekmesinden dolayı listeye katılmamıştır.
  • Zend -> Php’nin üreticileri tarafından geliştirilmektedir. Esnekliği yüksek ve geliştiricinin framework’u olması sebebiyle de çok geniş bir kütüphaneye sahip. küçük projeler için hantal kalabilir.
  • Symfony -> Yine Symfonyde geniş bir kütüphaneye sahiptir. Geliştiriciler arasında oldukça yaygındır. Küçük projelerde Symfony’de ağır kalabilir.
  • Laravel -> Son versiyonu laravel 4 ile birlikte oldukça yayılmaya başlamıştır. Yapısal olarak kullanımı basit ve dökümantasyonu oldukça geniştir.
  • YiiFramework -> Her Framework’ün iddaa ettiği üzere en hızlı framework sloganıyla yola çıkmıştır. Kullanım oranı gittikçe artmaktadır.
  • FuelPhp -> Codeigniter ekibinden ayrılan bir grubun ortaya çıkardığı bir frameworktür. Yapısal olarak oldukça benzer, ci’den geçiş için uygundur.

Bunlar başlıca ilgi çeken frameworklerdir, bunların arasından istediğinizi seçip kullanılabilir yada kullanmadan önce hız testleri ve yaygınlık oranlarını göz önüne alarak kullanmaya başlayabilirsiniz.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir