Youtube api kullanarak mini projeler geliştirebilirsiniz. Eğer büyük projelerde kullanmak istiyorsanız Google amcanın request izinlerine bir göz atmalısınız. Bu yazımda sizlere Youtube API kullanımındaki temelleri anlatacağım.
API Kimlik Bilgileri
Önce, Google Konsolunuzdan API kimlik bilgilerini almalısınız. Google’ın sunduğu tüm API’ler için sadece bir tane API kimlik bilgisi vardır, bunun için yapmanız gereken tek şey Google Console sayfasınaki API’yi etkinleştirmektir. API Console sayfasına tıkladığınızda şu şekilde bir sayfa göreceksiniz.
İhtiyacımız olan şey, Youtube Data API v3. Tıklayın ve etkinleştirin. API kimlik bilgileriniz yoksa API’lar ve Kimlik Doğrulaması’nın altındaki ‘Kimlik Bilgileri’ ni tıklayabilir ve Genel API Erişimi bölümünün altındaki ‘Yeni Anahtar oluştur’ seçeneğini tıklayabilirsiniz. Tıkladığınızda Google amca API Anahtarı üretecektir. Bu anahtar Youtube ile karşılıklı istek ve cevap için konuşmanızı sağlayacaktır.
Youtube API v3 Client Dosyaları
Anahtarımızı başarılı bir şekilde aldığınızı varsayarak (Alamadığınızda yorum alanını kullanarak benden destek isteyebilirsiniz) bulunması gereken zorunluluklardan bahsedelim.
Bilgisayarınızda composer yüklü ise şu komutu kullanarak dosyaları indiriyoruz;
composer require madcoda/php-youtube-api
ile vendor klasörünü indirip sunucuya dosyaları gönderiyoruz.
Bilgisayarınızda composer yüklü değilse;
https://github.com/bercanozcan/php-youtube-api
linkinden indirebilir ve gerekli dosyaları sunucuya gönderebilirsiniz.
Artık Youtube Data API v3 erişimi için bir engelimiz kalmadı. Şimdi PHP ile bir sayfa oluşturup. Vendor içerisindeki autoload.php dosyasını sayfaya require edelim ve az önce Google Console’dan almış olduğumuz API KEY tanımlamasını yapalım.
require 'vendor/autoload.php'; $youtube = new Youtube(array('key' => 'API_KEY'));
Youtube API v3 Basit Video Arama
Şimdi izin verilen tüm özellikleri kullanmak tamamen projenizle doğru orantılıdır. Bu sebeple ben size en temel referans olan arama isteklerinden örnek vereceğim. Siz projenize göre istediğiniz gibi geliştirebilirsiniz.
$results = $youtube->search('Aramak istediğiniz anahtar kelime');
Bu şekilde arattığımızda $results değişkeni bize bir dizi döndürecektir.
Youtube API v3 Gelişmiş Video Arama
Puanına göre, eklenme tarihine göre vs şeklinde gelişmiş bir arama kullanmak istiyorsanız bu şekilde sınıfları kullanabilirsiniz.
$results = $youtube->searchAdvanced(array( 'q' => 'yelkenli', 'part' => 'snippet', 'order' => 'rating' ));
Tüm sorularınız için yorum alanını kullanmaktan çekinmeyin. İyi çalışmalar.
Bir yanıt yazın