Bitbucket Nedir ? Nasıl Oluşturulur ?

kategori:

Proje süresince ekip arkadaşlarınızdan başka kimsenin projenizi görmesini istemiyorsanız yani Private projeleriniz için kullanabileceğiniz bir Git uygulamasıdır.Muaddileri içinde Github sıkça karşılaştığınız bir Git uygulaması olabilir, fakat github size ücretsiz Private Project desteğini sunmaz. Bu sebeple Bitbucket ile başlangıç olarak 5 adet Private proje yükleyebilirsiniz.
Bitbucket ile beraber PHP Storm IDE kullanmanızı tavsiye ediyorum. PHP Strom içerisine kuracağınız eklenti ile commit atmak veya pull etmek gerçekten çok kolay. Bir iki pratik ile üstesinden gelebilirsiniz.

Bitbucket Nasıl Oluşturulur ?

  1. Öncelikle burdan Bitbucket resmi sitesine girip kendinize bir kullanıcı oluşturmalısınız.
  2. https://bitbucket.org/repo/create adresinden kendinize 1 proje için depo açıyorsunuz. (Ücretsiz olarak 5 adet hakkınız var.)
  3. “Name” -> Bu kısıma projenizin adını yazabilirsiniz. (Örneğin: NewProject)
  4. “Description” -> Bu kısım projeniz ile ilgili ayrıntılı bilgileri yazacağınız alan. Ama bitbucket sistemini kullanma amacımız özel (private) projeler olduğu için bu alanı doldurmanıza pek gerek yok.
  5. “Access Level” -> Bu kısımda ise projenizin özel olduğunu ayarlamanız için “This is a private repository” seçeneğini işaretliyor ve devam ediyoruz.
  6. “Forking” -> Eğer projenizde ekip arkadaşlarınız varsa bu kısmı kesinlikle kullanmalısınız. Çünkü fork edilen sistem üzerinde çalışılacak, test edilip, onaylandıktan sonra kaynak kodlar değişecektir. Eğer başkaları tarafından kaynak kodlarınızın görünmesini istemiyorsanız bu alanı “No Fork” olarak işaretleyebilirsiniz.
  7. “Repository Type” -> Git projesi kullanacağımız için “Git” seçeneğini seçiyoruz.
  8. “Project Management” -> Proje yönetim kısmı yapılacaklar, yapılacak listelerin sıraları. Bu kısım örneklendirmek gerekirse bir nevi ToDo List görevini yapmaktadır. Ancak ben ToDo kullanımda size Trello kullanmanızı tavsiye ederim. Trello kullanımı için Trello Nedir ? Nasıl Kullanılır ? adlı yazımda detayları inceleyebilirsiniz. Biz bu kısımda hiç bir şey yapmadan devam ediyoruz…

Tüm ayarlarımızı yaptıktan sonra “CREATE REPOSITORY” seçeneğine tıklayarak NewProject adlı Bitbucket depomuzu oluşturuyoruz. Daha sonra çalışacağımız local sunucumuza entegre etmeliyiz. Bu işlemi SSH Key ile normal yoldan çözebilirsiniz.
Bir klon oluşturup bu klon üzerinde çalışırsak, denemelerimizi localhost aracılığı ile yapar son aşama olarak projeyi belirlediğimiz SSH üzerinden Pull edebilirsiniz.
Teşekkürler..


Yorumlar

“Bitbucket Nedir ? Nasıl Oluşturulur ?” için 2 yanıt

  1. Anlatımınız için teşekkür ederim. PhpStorm ile bitbucket ‘i nasıl birlikte kulanabiliriz?

    1. bercanozcan avatarı
      bercanozcan

      Bitbucket adresinizdeki git komutlarını phpstrom içinde tanıtırsanız push yada pull komutlarını kullanmanız kolay olacaktır. Bu videoda detaylı anlatım vardır. İşinizi göreceğini umuyorum.

      https://www.youtube.com/watch?v=klfLSRXUOzY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir